A Szocialista “Felső tervezés” II. rész – Manökencsillagok

Minden évtizedben volt 10-12 népszerű próbakisasszony, akik a kifutó mellett különböző kereskedelmi kiadványokban, képes magazinokban, majd az 1970-es évektől rendszeressé váló hirdetéseken, plakátokon, naptárakon szerepeltek. A nagyközönség szinte barátnőként tekintett kedvenc mFullSizeRender(5)odelljeire, nevüket az egész ország ismerte, még a férfiak is.
A fotómodell– és manökenszakma még nem vált külön, nem léteztek erre szakosodott iskolák. Jellemző volt viszont, hogy egy-egy befutott lány akár évtizedeken át dolgozott. Ugyanakkor a szocializmus nem ismerte el a hivatalos manöken státuszt. Az ötvenes évek csillagjait például vasalónőként, varrónőként, az 1960-as években adminisztrátorként, szervezőként szerződtették a ruhaipari cégek.

FullSizeRender(4)A manökenek hétköznapjait ugyanaz a kettősség jellemezte, mint a korszak divatját általában. A vidéki művelődési házban való fellépés vagy a hátul csipesszel összetűzdelt, elméretezett konfekciómodellben való foltozás ugyanúgy az életük része volt, mint a luxusszállodák fényes kifutóin vagy a nemzetközi kiállítások pódiumán való pózolás a legszebb ruhakölteményekben.

 

 

Keresztes Orsi.FullSizeRender(3)
Az 1950-es, 1960-as évek egyik legkedveltebb modellje 1958-60 körül. A légiesen karcsú, arisztokratikus megjelenésű Orsi volt a szocialista időszak első manökenje, akire a vasfüggönyön is túl felfigyeltek. Nemcsak a legszebb hazai haute couture modelleket viselte, de sikerrel szerepelt a párizsi nagy házak bemutatóin is, elsők között a Nina Ricci kifutóján.

 

FullSizeRender(6)

Pataki Ági,
1970-es évek közepe.
Ági véletlenül került a szakmába. Egy fotós diplomasorozat modelljéből lett évtizedeken keresztül a Kőbányai Gyógyszertár Fabulon kozmetikumainak arca. Az eredendően spanyol-német szakra készülő fiatal lány tolmácsként dolgozott, mikor egy magas rangú dél-amerikai küldöttség kalauzolása közben a Rotschild (hova máshova… 🙂 ) szalonba tett látogatása megváltoztatta az életét.
Klári néni felkérte, hogy segítsen bemutatni a ruhákat a külföldi vendégeknek. Különleges, hűvös skandináv szépsége hamar a szakma egyik legkeresettebb manökenjévé tette. A tervezők azért szerették, mert állításuk szerint :
“…róla minden ruhát eladtak…”
Pataki Ági a szocializmus korszakának máig legismertebb manökenje.

Kovács Vali, 1985.FullSizeRender(7)
Kovács Vali az új generáció egyik legtöbbet foglalkoztatott manökenje volt az 1970-es, 1980-as években, 1972-től az MTI saját modelljeként dolgozott. Így a kifutók világa mellett, fotogén arcának hála, a legkülönfébb plakátokon, naptárakon pózolt, melyek a bortól a harisnyán át a szőnyegig mindent reklámoztak.

 

 

FullSizeRender(9)

 

Lantos Piroska, 1980.
Lantos Piroska az 1970-es évek egyik legszebb manökene volt. A tragikus sorsú, máig bizonytalan körülmények között elhunyt lány gyors karriert futott be. 1981-ben elhagyta az országot, előbb Párizsban, majd New Yorkban ismert nagy házaknál (Carolina Herrera, Akira, Guy Laroche, Ungaro) is dolgozott. Felfelé ívelő szakmai karrierjének magánéleti kudarcai vetettek véget, egy máig tisztázatlan gyilkossággal.

 

FullSizeRender(8)

Sütő Enikő, 1979.
Sütő Enikőt Fenyő János divatfotós fedezte fel 15 évesen. Meztelen hátú, szűk farmeres Fabulon plakátja az egész országot bejárta, s a tinilány egy csapásra híres lett. A modellkedés mellett végig jogi pályára készült, tízévi ügyvédkedés után azonban visszatért régi szakmájához, az 1990-es évek elején saját modelliskolát alapított.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s