A Szocialista “Felső tervezés”

A kisajátításokat követően a “régi” szalonosok egy része külföldre menekült, az itthon maradók beolvadtak a névtelen tervezőket alkalmazó, mérték után dolgozó állami divatszalonokba, illetve a kisipari szövetkezetekbe. Néhányan, főleg a cipőt, táskát, kalapot készítők, akiknek háromnál kevesebb alkalmazottjuk volt, “maszekként” dolgoztak tovább, és nagy nehézségek árán tovább üzemeltek a belvárosban.
Az államosított módi idején két szalon szolgálta a rendszer kiválasztottjainak öltözködését.

Rotschild Klára5-Rotschild-Klara
(1903-1976) (Szülei Auschwitzban haltak meg)
1956-ban bezárta a szalonját, azonban kapcsolatai, kiváló üzleti érzéke és a divatszakmában (Párizsban is!) jól csengő neve révén kiváltságos helyzetet harcolt ki magának. 1953-ban reprezentatív állami “divatházat” nyitott Különlegességi Női Divatszalon (1961-től Clara Szalon) néven, s elérte, hogy fedezzék párizsi “tanulmányútjait”.
50
Rotschild Klára egy fenomén volt. Szabni-varrni nem tudott, és idegen nyelveket sem beszélt. A divathoz, az üzlethez, és a szervezéshez azonban nagyon értett.
XXI(1)(680x480)

 
Bejáratos volt a párizsi nagy divatházakhoz, ahol az állami devizakeretből évente kétszer modelleket, valamint alapanyagokat és kellékeket vásárolt. Zseniális memóriája révén, mellyel a látott modelleket szinte “lefényképezte”, az eredeti párizsi divat egy hónapon belül megjelent Budapesten. Az általa elköltött pénz többszörösen megtérült. Ruháit valutáért árulta a Magyarországra látogató külföldieknek, diplomatáknak, továbbá a bécsi szalonosoknak, akikkel oda-visszacserélgették a Párizsban megvásárolt, illetve a szükséges deviza hiányában lemásolt modelleket.
Manökeniskolák hiányában maga választotta és tanította ki lányait. A méltán irigyelt Rotschild-lányok élete nem volt könnyű, de megérte az áldozat, hiszen gyönyörű ruhákban, híres vendégek előtt, csillogó partikon pózoltak.
A Váci utca 12. szám alatt varratott magának többek között Titóné, az osztrák kancellár, Franz Vranitzky felesége is. A hazai művészvilágból is többen jártak “Klárikához”. Az ismertebb művésznők közül Fischer Annie, Kovács Margit, Psota Irén, Házi Erzsébet, Halász Judit, valamint Gábor Zsazsa is a szalon illusztris vendégköréhez tartozott. Titóné 20 évig volt a Clara Szalon törzsvendége. Dzsörzével bevont lánc próbababáját Hepke úr, a főszabász szezonról szezonra igazította a a jugoszláv marsallné terebélyeskedő alakjára.
Rotschild Klára 1976. november 13-án öngyilkosságot követett el el fogbeültetések miatti fájdalmában. Halála után Sugár Márta, Nádor Vera, majd Russai Magda vette át a stafétabotot.
Éber Jenőné Donáth Bora volt a szalon direktrisze, 1959-től volt Klárika jobbkeze. A Sorbonne-on végzett, hét nyelven beszélt, ő fogadta a külföldi vendégeket és vevőket.
FullSizeRenderA híres Rotschild-lányok. 1966. Balról: Takács Zsuzsa, Kállai Kati, Patz Dóri, Pogány Klári, Fisch Zsuzsi, Gottesman Kati.
Viselte a szalon modelljeit, stílusával arisztokratikus eleganciájával a márka védjegyévé vált.

52
Gábor Zsazsa
A magyar származású, botrányairól, kalandos párkapcsolatairól ismert amerikai filmszínésznő magyarországi tartózkodásakor többször is ellátogatott a Clara Szalonba.Eredeti Dior és Blamain-ruháit alakíttatta át, illetve több Rotschild modellt is rendelt. A fizetésről azonban megfeledkezett, ezért hosszas huzavona után, melybe a  nemzetközi botrány elkerülése végett pártállami elöljárókat is bevontak, végül csak saját ruháit vihette haza…

Csató Mari a Gundel teraszán. Ökrös Zsuzsa terveiből megvalósult kabát fényképe. FullSizeRender(2)
Csató Mari 18 évesen kezdte el a szakmát Nádor Vera felfedezettjeként. A kifutót csak félig-meddig hagyta el, a manökenkedés után a divatbemutatók szervezésével és rendezésével foglalkozott a Magyar Divatintézetnél.

 

 

 

A korszak másik kedvelt modellje Katona Mari volt.
FullSizeRender(1)

LÁ.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s