P mint Peszach V. rész P mint Prada. Az ördög és a szenteltvíz. I.rész

CSONTOS TIBOR DIVATKIRÁLYOK KÖZELRŐL C. KÖNYVÉBŐL EURÓPA KIADÓ 2010.

Ha ez most mese volna, akkor valahogy úgy kezdődne, hogy volt egyszer egy város, ahol az emberek nagyon választékosan öltözködtek. Olyan választékosan, hogy ennek híre ment. S mivel nagyon értettek hozzá, és a hosszú évek, sőt évszázadok alatt az ízlésük is igencsak kicsiszolódott, messze tájakon is felfigyeltek rájuk.
A város nagyon boldog volt, örült a figyelemnek, és tovább szorgoskodott, aztán lassanként annyira megnőtt az önbizalma, hogy egy másik, sokkal, de sokkal híresebb várossal, a divat fővárosával akart versenyre kelni.
A babérjaira tört.
Ha viszont nem mese készülne, akkor csak egyszerűen azt írnám: Milánó.
Ez volt a kezdet: Milánó. Hatalmas ipari múlttal, mérhetetlen felhalmozott tőkével és biztos ízléssel. Ahol generációkon át azt tartották, hogy gazdagnak lenni szabad, de ezzel kérkedni nem. S ez valahogy meglátszott az öltözködésükben, a megnyilvánulásaikban is.
Volt egy bolt a Dóm tér és a Scala Operaház szomszédságában, amely mindezt kiválóan fémjelezte. A pénzzel együtt járó osztályon felüli minőséget, a diszkrét eleganciát, a biztos, de nem kérkedő státuszt. A Prada boltja.
A korabeli feljegyzések szerint 1913-at írtunk, amikor Mario és Martina Prada megnyitották bőrdíszműüzletüket pontosan itt, a város szívében. Boltjuknak már jóformán kezdettől fogva különleges aurája volt, s jó híre az idő múlásával egyre csak nőtt. Aranybetűk hirdették a Prada Fivérek nevét a fekete zománcú táblán.
1983-at írunk. Milánóban már csaknem egy évszázada a Prada volt a sikk. A divat szezonról, szezonra változott, a Prada nem. Az valahogy a divat fölött állt.
cq5dam.web.1280.1280
Az alapító, sciur Mario (a tősgyökeres milánóiak már csak így mondják a signorét) hamarosan egyedül maradt az üzletben, testvére érdeklődése másfelé fordult. Az aranybetűs bolt viszont lassan intézménnyé vált Milánóban. Míg csak el nem érkeztünk azokhoz a híres nyolcvanas évekhez, az olasz divat hódító viharához, mikor a milánóiak rangos kedvencét is magával ragadta a szél. Egyenes a világhír felé.

Prada_HERO_587x329
S itt kerül képbe az a bizonyos unoka, akiről senki sem gondolta volna, hogy magasságokra juttatja el a család hírnevét. A Prada lány ugyanis nagy kerülővel jutott el idáig. Pantomim tanítvány volt a hatvanas évek Piccolo Teatrójában és bizony hogy is mondjam – kissé… nagyon topisan járt…
elsa-miuccia

Folyt köv!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s