P mint Peszach V. rész P mint Prada. Az ördög és a szenteltvíz. I.rész

Ha ez most mese volna, akkor valahogy úgy kezdődne, hogy volt egyszer egy város, ahol az emberek nagyon választékosan öltözködtek. Olyan választékosan, hogy ennek híre ment. S mivel nagyon értettek hozzá, és a hosszú évek, sőt évszázadok alatt az ízlésük is igencsak kicsiszolódott, messze tájakon is felfigyeltek rájuk.
A város nagyon boldog volt, örült a figyelemnek, és tovább szorgoskodott, aztán lassanként annyira megnőtt az önbizalma, hogy egy másik, sokkal, de sokkal híresebb várossal, a divat fővárosával akart versenyre kelni.
A babérjaira tört.
Ha viszont nem mese készülne, akkor csak egyszerűen azt írnám: Milánó.
Ez volt a kezdet: Milánó. Hatalmas ipari múlttal, mérhetetlen felhalmozott tőkével és biztos ízléssel. Ahol generációkon át azt tartották, hogy gazdagnak lenni szabad, de ezzel kérkedni nem. S ez valahogy meglátszott az öltözködésükben, a megnyilvánulásaikban is.
Volt egy bolt a Dóm tér és a Scala Operaház szomszédságában, amely mindezt kiválóan fémjelezte. A pénzzel együtt járó osztályon felüli minőséget, a diszkrét eleganciát, a biztos, de nem kérkedő státuszt. A Prada boltja.
A korabeli feljegyzések szerint 1913-at írtunk, amikor Mario és Martina Prada megnyitották bőrdíszműüzletüket pontosan itt, a város szívében. Boltjuknak már jóformán kezdettől fogva különleges aurája volt, s jó híre az idő múlásával egyre csak nőtt. Aranybetűk hirdették a Prada Fivérek nevét a fekete zománcú táblán.
1983-at írunk. Milánóban már csaknem egy évszázada a Prada volt a sikk. A divat szezonról, szezonra változott, a Prada nem. Az valahogy a divat fölött állt.
cq5dam.web.1280.1280
Az alapító, sciur Mario (a tősgyökeres milánóiak már csak így mondják a signorét) hamarosan egyedül maradt az üzletben, testvére érdeklődése másfelé fordult. Az aranybetűs bolt viszont lassan intézménnyé vált Milánóban. Míg csak el nem érkeztünk azokhoz a híres nyolcvanas évekhez, az olasz divat hódító viharához, mikor a milánóiak rangos kedvencét is magával ragadta a szél. Egyenes a világhír felé.

Prada_HERO_587x329
S itt kerül képbe az a bizonyos unoka, akiről senki sem gondolta volna, hogy magasságokra juttatja el a család hírnevét. A Prada lány ugyanis nagy kerülővel jutott el idáig. Pantomim tanítvány volt a hatvanas évek Piccolo Teatrójában és bizony hogy is mondjam – kissé… nagyon topisan járt…
elsa-miuccia

Folyt köv!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s