A menyasszonyi ruha eredete

IMG_1224Kedves leendő menyasszonyok, valamit akik megszállottan szeretik a menyasszonyi ruhákat, nekik (nagyon) ajánlom ezt a cikket. 🙂

A menyasszonyi ruhák stílusa a divat változásával folyamatosan fejlődött, ám a viktoriánus korszak krinolinja örök kedvenc maradt.

A dokumentált forrásaink szerint “tetőtől-talpig fehér” esküvői ruhát a történelem folyamán először 1840-ben, Viktória királynő viselt, amikor is hozzáment Albert Saxe-Coburg-Gotha hercegéhez. (Természetesen korábban is voltak fehér esküvői ruhák, ám nincs bizonyosságunk arra, hogy nem volt benne más szín)

IMG_1221Az uralkodónő elefántcsontszínű selyemszoknyája és Honinton csipkeruhája – fátyollal és uszállyal – a jövendőbeli menyasszonyok egész generációi számára jelentette az esküvői ruhatervezés paradigmáját.

Ám nem volt ez mindig így!
Az arák korábban “szombati ruhának” nevezett ünneplőt öltöttek, a szín pedig szinte egyáltalán nem számított.

Az 1920-as évek elején a századforduló S-vonalú sziluettjét felváltotta a lovagkor ideálját megidéző, középkori stílus, egy igen romantikus verziója, melyet Lucile udvari tervező és versenytársa Ada Wolf (róla sajnos nem találtam bővebb háttér információt) tett népszerűvé.

Ezt az ejtett derékfazont, később hengerformájúra szabták, kristályos gyöngyözéssel, és hímzéssel díszítették, a ruha alja pedig lábszárközépig ért.IMG_1222

Aztán 1930-as évektől kezdve – a mozi népszerűségének emelkedésével – a hollywoodi nagyasszonyok menyasszonnyi öltözéke határozta meg az aktuálisan jellemző viseletet.

Elizabeth Tayloron és Conrad “Nicki” Hilton-on át Grace Kelly és Rainier monacói herceg 1955-ös esküvőjéig. (mellékelt kép) FullSizeRender(25)

Valamennyi ruhát a sztárok Oscar-díjas ruhatervezője, az ún. Sweetheart fazon bevezetője (szív alakú felsőrész derékrésznél megtűzött bő szoknyával) tervezett.

Az esküvői divat formaságai 1980-ban kerültek előtérbe.
A pontosan megtervezett szertartás pedig egy színházi előadáshoz kezdett hasonlítani.

Lady Diana és Károly walesi herceg 1981-es esküvője után újra elterjedt a krinolin.

A David és Elizabeth Emanuel által tervezett ruha papírvékony taft anyagból készült. A felhőszerű szoknya és a fűzött derékrész nagy hatással volt a következő évtized esküvői ruháira.

Az 1990-es években a “habcsókszerű” szerű ruhák visszaszorultak, egyes amerikai tervezők, mint Vera Wang, vagy Narciso Rodriguez pedig az alulértékelt egyszerűség trendjét preferálták.
És mindezt tették klasszikus oszlopszerű sziluettel és nehéz selyem duchess anyagokból – építészeti pontossággal illetve konstruált formákkal.IMG_1226

A menyasszonnyi ruha egykor a szüzességet és a tisztaságot jelképezte, a divatos esküvői viselet azonban ma már sokkal többet mutat meg a testből, és sokan elsősorban azt tartják szem előtt, hogy a menyasszony vonalait és szépségét a menyasszonyi ruha legelőnyösebben hangsúlyozza ki.

Régebben a rabbik előtt tartott esküvők alkalmával, a rabbi mindig előírta a szemérmetes viseletet (pl. boleroval kell eltakarni a vállat), mivel – a vallásjog alapján – lemeztelenített testrésszel szemben nem mondhat áldást, ám napjainkban már a modernebb izraeli rabbik is kevésbé figyelnek erre.

IMG_1225

IMG_1227

IMG_1220

VS…

3456944353329369628
1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s