A stílus zsidó királynői – I. rész

“Legtöbbet a szépségről álmodoztam.

Olyan szép akartam lenni, hogy a férfiak megforduljanak utánam.” (M.M.)

FullSizeRender_4

Elkezdődik egy újabb sorozat, ‘A stílus zsidó királynői’ címmel. Kivel mással nem kezdhetnénk, mint Marilyn Monroe-val? A színésznő igaz nem született zsidónak. Betért. A zsidóságáról, és a vallással való kapcsolatáról mindössze annyit tudunk, hogy házassága érdekében tért át a zsidó vallásra, amikor Arthur Miller felesége lett. A többi adat Marilyn-ről és a zsidóságáról rejtély maradt.m

Viszont stíluskirálynő volt. Ez vitathatatlan. Talán az egyik legnagyobb ikonja a női társadalomnak, a XX. századnak.

FullSizeRender_2
Amikor a People magazin 1999-ben a XX. század legszexisebb nőjét kereste, a szerkesztőség egyetlen tagja sem habozott: a címet Marilyn Monroe-nak ítélték. Bármit is gondoljanak némelyek róla, mint művészről, ahhoz nem fér kétség, hogy a “Van aki forrón szereti” (1959) Sugar Kane-jének megformálója sokkal több volt a második világháború utáni időszak egyik szép és provokatív színésznőjéről. Monroe éppen annyira hozzátartozik a kultúránkhoz, mint Andy Warhol róla készített híres portrésorozata. A történelem része, és talán minden idők legkedveltebb, legirigyeltebb és leghíresebb nője.jf

Mi volt a titka? – “Ellentmondásosan keveredett benne az angyali és a csábító, az uralkodás és az alázatosság,” – írta róla képes életrajzában Jenna Glatzer.
Marilyn sok tekintetben inkább híresség volt, mint személyiség, művésznevét is csak 1946-ban vette fel. Norma Jeane Mortensonként látta meg a napvilágot 1926. június 1-én Los Angelesben.

FullSizeRender_1
Mire felnőtt, már csak Hollywoodra tudott gondolni, a mozira és a korabeli sztárokra. Gyermekkorában viszont gyámok és nevelőotthonok között ingázott. Sokszor erőszaknak kitéve. Miután mentálisan sérült anyja nem sokkal születése után elhagyta őt. Talán innen akadt a sztárság és az ünnepeltség iránti vágya. A lehetőség 1945-ben jött el, amikor a fényképész David Conover lefotózta a hadianyaggyárban ahol dolgozott.
Alig néhány hónap alatt ismert modell lett.

A következő évben aláírta élete első szerződését a 20th Century Fox stúdióval. Itt vette fel Ben Lyon tanácsára a Marilyn nevet, ami jól illett anyja leánykori nevéhez a Monroe-hoz.cd
Személyes élete a nyilvánosság előtt zajlott. Harmadik házassága volt Arthur Miller, két abortusz és harmincegy film.. Amelyek között az utolsó a “Valamit adni kell” befejezetlen maradt korai, 1962. augusztus 5-én altatótúladagolás miatt bekövetkezett haláláig.

FullSizeRender
Tragikus vég volt. Azóta is rejtély övezi. Öngyilkosság? Véletlen? Gyilkosság?
Egyik fő vonzereje volt a haja: fényes, selymes, hullámos, mindig tökéletesen vágva, kiszőkítve. Eredetileg vörösesbarna haja volt, állítólag kilenc árnyalatot próbált ki, mire kikötött a platinánál, amely aztán Marilyn szőkeként vonult be a történelembe.
“Nem tudom ki találta fel a magas sarkú cipőt, de minden férfi hálás lehet érte” – nyilatkozta egyszer.
Bármit is viselt, sztár volt. Sztár volt, amikor csak egy egyszerű ceruzaszoknyát vett fel pulóverrel, két csepp Chanel No5 parfümmel.

“Ha övet hordok, az összeszorít. Mondják meg, miért akarnám, hogy össze legyek szorítva!”

zr

“Mindig akkor éreztem magam jól a bőrömben, amikor egyértelműen nőies volt a külsőm.”

FullSizeRender_3

“Szexszimbólumnak lenni teher, különösen amikor fáradt vagyok, bánt valami, és össze vagyok zavarodva.”

FullSizeRender(24)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s