Csillogó Körmök

Ha már olyan sok dologra oda kell figyelnünk, hogy a cniut alapvető szabályainak eleget tegyünk, akkor a körmök sem maradhatnak a perifériánkon kívül.

Mivel én nem éltem ortodox közösségekben, ezért a cikkeim alapgondolatait interjúkból, szakkönyvekből esetleg személyes beszélgetésekből merítem, ezért is kérem, ha valakinek van személyes élménye vallásos közegből, akkor azt kommentben nagyon szívesen olvasnánk!

IMG_2228Ami a körmöket illeti ez hatványozottan érvényes rám, mivel sosem voltam nagy “körmös”. Volt-van itthon pár kedvenc színem, pl: piros, fekete, halvány rózsaszín, kék, fekete, lila, bordó… Igen, nagyjából ennyi is van…
Szóval nem szoktam a színskálán játszani, pedig mostanában ez nagy divat. Nagyon tetszenek az ízléses, dizájn körömcsodák, viszont a hosszú “karmoktól” kiráz a hideg.
Nézzük is meg, mit mond erről a vallásjog!
Néhányan értékelik az ilyesfajta körmöket, szerintük nagyon szépek.
Az igazság viszont az, hogy a Tóra megemlíti egy mondatában, amikor a nemzsidó fogolynőkről beszél:
“Megnövesztheti a körmeit.” (Devarim 21:12)
Rási kommentje ezt így értelmezi: “Megnövesztheti a körmeit, és így taszítóvá válik.
Rásival hasonló véleményen volt Rabbi Akiva is a Talmud egy helyén (Jevámot 48a).

IMG_2230Való igaz, hogy a roppant hosszú körmök, sokak számára taszítóvá is válhatnak. A források azzal magyarázzak, hogy egy ortodox zsidó háziasszonynak – mivel nem csak a gyerekekre, az otthon tisztaságára, hanem önmagára is figyelnie kell, nem lehet ápolatlan, nem mehet a műköröm, vagy saját köröm alá semmiféle kosz.

A zsidó hagyomány a műkörmöt, a nem természetes kategóriába sorolja, akárcsak a műszempillát, vagy a plasztikai műtéteket.

Mi a helyzet a szép, szabályos, természetes körmökkel, melyeket akár mi magunk festünk ki?

IMG_2217Ha egy lány, vagy házas asszony olyan környezetben él, ahol mindennapos a körömlakk használata, akkor természetesen használhatja, de csak óvatosan.
A – természetesen – színeknek nem szabad hivalkodónak lennie, passzolnia kell, a köröm majdnem saját színéhez, esztétikai megjelenése legyen.

Kerülendő akárcsak a ruháknál, az élénk piros, lila, kék…. (nekem csak ilyenek vannak 🙂 azt hiszem változtatnom kell 🙂 )

Talán kijelenthetem, hogy ez az egyetlen olyan pontja a cniutnak, amire igazából nincs kimondott törvény.

IMG_2222Azt írja a vallásjogi szakkönyvem, hogyha egy nő kedvét leli benne, és nem kelt feltűnést a nagyon élénk színekkel, akkor nyugodtan viselheti azokat.
Csak ne legyen hátrányára a háztartásban, vagy a gyerekekkel kapcsolatban.

Fontos megemlítenünk a körmökkel kapcsolatban, hogyha egy hölgy mikvébe (rituális fürdő) megy, akkor a körömlakkot is kötelező lemosni, hiszen a körömlakk elválasztó és a mikvében nem maradhat elválasztó a test és a víz között.
A mikvébe meztelenül, azaz ruha, smink, fülbevaló, rágógumi, testre tapadt hajszál, köröm alatt lévő piszok, bőrkeményedés, stb. nélkül merítkeznek víz alá. (De erről részletesebben egy másik cikkben.)

Száz szónak is egy a vége, hatalmas “körmöket” ne készíttessünk a manikűrösünkkel, nem esztétikus és nem is igazán támogatott, hanem maradjunk a bájnál, a letisztultságnál, a könnyed eleganciánál.
Azzal biztos nem lesz problémánk!


IMG_2218

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s