Hogy megértsük a cniut fogalmát

IMG_1314-1Ahhoz, hogy megértsük, mit is jelent maga a cniut (erkölcsös divat), mint vallásjogi fogalom, három alapvető szabályt kell tisztáznunk, amelynek áthágása nem megengedett.

Mi is ez a három kategória?

Alkalmatlan ruha
Hivalkodó öltözet
Helytelen viselet

I.
Alkalmatlan (elégtelen) ruhák

Ezek azok a ruhadarabok, amelyek megmutatják azokat a női testrészeket, amiket feltétlenül el kell takarni. Helytelen nyakkivágás, átlátszó (áttetsző) ruha, szorosan illeszkedő (testformát kihangsúlyozó) blúz, ruha vagy szoknya.
Az sem megengedett, ha ruhák a sliccelése túl magas vagy a blúzok ujja túl rövid.
Házas hölgyeknél a fedetlen fő szintén ebbe a kategóriába tartozik, hiszen túl sokat mutat meg a férjes nőből. (A fejfedő minőségére, milyenségére és méretére egy másik cikkben még visszatérünk)IMG_1316II.
Hivalkodó ruhadarabok
A hivalkodó kategóriába tartozó ruhák azok melyek a tekinteteket magukra vonzzák.

Természetesen itt a férfiak tekintetére gondolunk, ami bizonyos esetekben problémát jelenthet.
IMG_1319Például ebbe a kategóriába tartozik, ha egy nő élénk piros ruhát vesz fel, hiszen a piros szín természetétől fogva vibrál, ami feleslegesen feltűnő az utcán, zsinagógában, boltban stb.
Mindemellett a piros szín kiemeli a nők arcát, és ezt a színt lehetne akár a nőiesség szimbólumának nevezni.
És akkor a tűz-szimbólumról még nem is beszéltünk.
Éppen ezért sok ortodox közösségekben kvázi betiltották e szín viselését.

Hivalkodónak tűnhet a farmer nadrág, mivel ez a ruhadarab hangsúlyozza ki legjobban a női alakot. A hosszú – erotikus hatást sugárzó – kiengedett haj. A túlhangsúlyos ékszerek, rikító színű ruhák vagy akár az erős smink.

II.
Helytelen viselet
A zsidó ún. “feddés irodalom” alapművét a “Mesilát Jesárim“-ot idézve: “Cniut szerint öltözködni azt jelenti, hogy méltóságteljes darabokat hordunk, de nem helytelenül.”

img_13151Véleményem szerint a cniut által önmagunkat becsüljük meg, hogy nem tárjuk a nyilvánosság elé a testünket.

Érdekesség, hogy tudunk “helytelenül visel”-ni akár egy “kóser” szoknyát is, ugyanis sétálva nem is látszik ki a térdünk, vagy a combunk, ám amint leülünk, a szoknya feljebb csusszan, és ezek máris láthatóvá válnak.

Ugyanígy a “helytelen” kategóriába tartoznak a azok a pl. nagyon bő fazonú ingek, amelyek igénytelenséget kölcsönöznek egy asszonynak, hasonlóan egy szakadt vagy kinyúlt pulóverhez.
És akkor nem is beszélek a mosatlan, rendezetlen hajról vagy parókáról.

Amennyiben figyelünk a fentebbi három szabályra, akkor rögtön keretet kapunk a megfelelő, “erkölcsös ruházat” viseléséhez.

Reklámok

3 thoughts on “Hogy megértsük a cniut fogalmát

 1. Nagyon jó kezdeményezés! Szerintem azt nagyon fontos lenne hangsúlyozni, hogy a cniusz nem kizárólag az öltözködésre vonatkozik, hanem az ember minden megnyilvánulására, és nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is. Beszéd, viselkedés, mindenfajta megjelenés stb. Nem csak az amit láttatunk, hanem az is amit nézünk. Értem, hogy a blog a kóser divattal foglalkozik, de a “cniut fogalma” ennél többet takar. Az öltözködés csak egy részlete ennek, nem szabad elveszni a centiméterekben meg a színárnyalatokban. És – mint a legtöbb héber kifejezésnek – ennek sem lehet egy darab magyar szóval megadni a jelentését, (az erkölcsös ráadásul nem a legszerencsésebb választás) inkább körül kellene írni, pl.: úgy vagyok jelen, hogy igazából nem hangsúlyozom magam, az adott kontextusban lényeges mondanivalót emelem ki és nem magamat, a testemet, az eszemet,a tehetségemet, humoromat stb. tolom előtérbe. De persze még ennél is lehet jobban árnyalni. Sok sikert a bloghoz!

  Kedvelik 1 személy

  1. nagyon köszönöm a hozzászólást és a tanácsot. Tudom, sok minden van még előttem. Egyszer esetleg le tudnánk ülni és beszélgetni erről? Vagy – a találkozástól függetlenül – tudnál írni róla valamit? előre is köszönöm. Ági

   Kedvelés

 2. Kedves Eszter! Facebookon már válaszoltam a teljesen minősíthetetlen hozzászólásodhoz. Szeretném kikérni magamnak, mind az előző facebook-os postodat, mind ezt. Senkit sem vezetek félre, ez egészen felháborító. Ez egy fashion-beauty blog, nem pedig egy tudományos honlap. Nagyon szívesen válaszolok minden kérdésedre, ha azok megfelelő stílusban vannak közölve. Köszönöm a kritikát, de mindezt lehet úgy írni, hogy nem bántunk meg vele másik embert, úgy, hogy semmit nem tudsz a háttér információkról. Nem lesz feltüntetve hivatkozás, mert nem egy tudományos honlap. De neked nagyon szívesen elárulom a forrásomat: Rabbi Pesach Eliyahu Falk: Modesty An Adornment for Life Day by Day, עוז והדר לבושה További kérdéseidre válaszolva: Az ORZSE judaisztika szakán végeztem (talán tudom, miről beszélek) valamint stylist képzést. Köszönöm! További szép napot!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s