A Divat Odaát Van — I. rész

Mivel is kezdhetném a blogom?
Talán azzal, hogy bemutatok egy hölgyet, aki bátran éli meg a stílusosságát és egyéniségét, 345b080miközben a zsidó vallási előírásoknak is eleget tesz, mely a nők öltözködésének mikéntjét igencsak szigorúan szabályozza.

A “Divat Odaát Van” sorozatban több, különböző stílusú lánnyal és asszonnyal találkozhatunk, akik bátran és sokszor egyedi módon fejezik ki önmagukat és persze a zsidóság vallásjogi keretein belül.

Legelőször Leah Gottfried-ről szeretnék mesélni. 23 éves amerikai film rendező, producer.Leah számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtalálja azokat a ruhadarabokat, melyek nem okoznak neki gondot a mindennapi életben, kényelmesen közlekedhet, mozoghat a városban, és ha zsinagógába megy, a közössége sem fog furcsa szemekkel ránézni.

Hogyan lehet ezt a kettőt ötvözni? – Kérdezték Leah-tól egy korábbi interjúban.

“Úgy gondolom, hogy a cniut (melynek jelentése szemérmes)  nem akadályozhatja a stílusom megélését, önmagam kifejezését.
Az való igaz, hogy én magam hoztam meg a döntést abban, hogy az “erkölcsös” divatot képviselem.
A zsidóságom számomra a legfontosabb, éppen ezért választottam ezt az életformát – ha mondhatom így. Ez az életem része és a vallásom egyik alapelve – születésem pillanatától fogva.

leah-gottfried-photographed-by-mark-iantoscaMindig is szerettem a bohókás, nagyon színes darabokat, így ez volt az iránymutató a stílusom kialakításában.
Hogyan tudom ezeket a szoknyákat, blúzokat megtalálni?
Mindössze kreatívnak kell lennem hozzá. Némi képzeleterő, egy élmény és már meg is van, hogy mit, mivel tudok párosítani.
Egyszerűen oda vagyok magáért az érzésért, amit egy-egy ruha beszerzése alatt átélek. ”

Mindenkinek más nézőpontja van az “erkölcsös divattal” szemben.
Általános alapelv szerint a cniut méltóságot kölcsönöz a megjelenésben.

Leah alapelve szerint a teste csakis az övé, hozzá tartozik, azaz ő választhatja meg, hogy kinek engedi láttatni azt és milyen mértékben. Úgy gondolja, hogy van egy réteg a fiatalabb generációban, akik a zsidóságuk megélését nagyon komolyan veszik, és éppen ezért fontosnak tartják a vallásjogi törvények (héberül: micva) a betartását.

MV5BMTkyNjE1NjMyMl5BMl5BanBnXkFtZTgwODY2ODI1NDE@._V1_UX214_CR0,0,214,317_AL_Egyre több az “erkölcsös” divattal, azaz a cniut-tal foglalkozó blog és honlap száma.

Leah-tól idézve:
“Azt gondolom, hogy azokat a dolgokat látjuk meg, amiket meg akarunk látni, és amit önmagunkon változtatnánk. Ezek sokszor lehetetlennek tűnhetnek, ám mégis némi kreativitással minden megvalósítható.”

Leah divat példaképe: Mindy Kaling.

A következő részben, egy – a vallásos öltözködés terén – teljesen más alapokat valló hölgyet ismerünk meg.

A sorozat összes része itt olvasható!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s